Advent v Zagrebu

Advent v Zagrebu

Prav lep pozdrav!

Ponovno je sreda in tokrat bom opisala svoj ogled lučk na Adventu v Zagrebu 2016. S sodelavci smo se najprej menili, da bi za novoletno zabavo obiskali bowling. Problem je nastal, ker se nikoli nismo spomnili, da bi v Areno poklicali popoldne, ko tam sprejemajo klice. Zato smo se odločili, da bomo namesto bowlinga obiskali Advent v Zagrebu oziroma kot mu pravi sodelavka: “Lučke!”

Vožnja proti Zagrebu

V petek, 9.12.2016, smo se s sodelavci odpravili na Advent v Zagrebu. Po službi naj bi se direktno odpravili v Zagreb. Stvari so se rahlo zakomplicirale, ko smo zelo pozno dobili tedensko dobavo zaloge in smo zato šele ob koncu delovnega dne lahko zalogo naložili na tovornjak za dostavo stranki.

Iz Ljubljane smo tako štartali šele dobre pol ure po koncu službenega časa. Ko smo se seveda zložili v družinskega Golfa, ki naj bi nas tja peljal. Že dolgo med vožnjo nisem imela volana tako v naročju, kot sem ga imela v petek. Vse skopaj me je spominjalo na avto šolo, kjer sem vozila res neprostornega Fiat Punta.

Toda Golf je dobro požiral kilometre (ko sem kasneje doma videla, mu je dobro tekel tudi bencin) in v Zagrebu smo bili okoli sedmih zvečer. Na žalost se je v petek nad Zagreb spustila dokaj gosta megla, ki je meni ovirala dobro navigiranje po Zagrebu in seveda preprečevala snemati res dobre fotke. S pomočjo aplikaciej Google maps smo našli glavno železniško postajo in garažno hišo zraven. V garažni hiši pri glavni železniški postaji smo parkirali (ena ura je 5 kun). Sama sem takoj na bankomatu dvignila še 100 kun (za vsak slučaj).

Glavna železniška postaja v Zagrebu

Ko smo končno našli pot iz garažne hiše, nas je najprej pozdravil kralj Tomislav na konju. Sram me je sicer priznati, vendar na žalost nimam dovolj velikega znanja hrvaške zgodovine, da bi vedela, kdo je kralj Tomislav. čeprav sem pred leti navdušeno gledala dokumentarec, ki ga je posnela HRT z naslovom “Hrvatski kralji”.

Kralj Tomislav

Kip kralja Tomislava nasproti glavne železniške postaje

Naprej smo se podali na sever proti trgu Josipa Jelačića. Vmes smo se ustavili še toliko, da smo posneli nekaj fotografij drsališča in da sem kupila čaj z medom, ki ga je moje grlo nujno potrebovalo.

Drsališče

Drsališče (tukaj se vidi, kako gosta megla nas je spremljala pri našem potepanju po Zagrebu)

Do trga bana Jelačića (oziroma trga Josipa Jelačića) smo potrebovali dobrih 15 minut. Gneča na pločnikih je bila nepopisna, med njimi pa ogromno Slovencev – vse kaže, da so v Zagreb prišli kot del organiziranih skupin. Med drugimi smo naleteli tudi na pet deklet, ki so vztrajno fušale božično pesem: “Zvončići, zvončići.” (Hrvaški prevod pesmi Jingle Bells.) Ponavljale so jo tako pogosto, da nam je večini ostala v ušesih do konca večera; mogoče še komu dlje.

Na poti na trg Josipa Jelačića

Na poti na trg Josipa Jelačića

Pot, ki od glavne železniške postaje poteka proti trgu Josipa Jelačića, je lepo okrašena z božičnimi okraski. Počasi smo se premikali, skupaj z množico.

Trg Josipa Jelačića

Trg Josipa Jelačića je, kot glavni trg v Zagrebu, lepo okrašen. V času Adventa v Zagrebu pa na trgu poteka več glasbenih prireditev. Ko smo trg obiskali mi, je imel koncert Jazz orkester HRT. To, da so jazz orkester, sem vedela takoj. Jazz prepoznam, vendar ni ravno po mojem okusu. Vendar so igrali res izvrstno, zato sem jim lahko oprostila izbiro glasbene zvrsti.

Koncert jazz orkestra HRT

Koncert jazz orkestra HRT

Na trgu smo bili domenjeni z delom naših sodelavcev, ki so v Zagreb odšli že dopoldne. Tako smo gledali jazz koncert in čakali, da pridejo po nas. Med tem sem sama skočila poslikat zagrebško Melanio (smreko v Ljubljani so menda poimenovali Melania po ameriški bodoči prvi dami).

Zagrebška Melania

Zagrebška Melania

Poslikala sem tudi okrašeno fontano, ki sicer krasi naslovno sliko prispevka. Zanimivo je, da je nizkim temperaturam navkljub polna vode. Človek bi pomislil, da bo voda zmrznila, vendar nekako še vedno dela.

Advent v Zagrebu

Ko smo se s sodelavci končno našli, smo odšli na kuhano vino, da se pogrejemo. Sama kuhanega vina sicer nisem pila, vendar sem v odsotnosti čaja dobila višnjevac za nazdraviti. Ko smo tako stali in pili ostanke kuhanega vina, sem se šele zavedla, kako mrzlo je in kako sem hvaležna sodelavki, ki me je prisilila, da oblečem puhovko in ne samo flisa, ki me je do sedaj grel v tej zimi.

Kranjska klobasa

V Zagrebu je moč naročiti tudi kranjsko klobaso, čeprav naj bi bilo ime zaščiteno

Kuhano vino smo nato popili do konca in se premaknili na drugo mesto. Med tem smo se morali povzpeti po stopnicah. Sama sem zaradi višnjevca s tem imela malo problemov, toda sem si takoj, ko smo prišli do hiška, privoščila en hot dog in spet čaj. Tako sem se spravila dovolj v res, da nisem bila več telečja.

Mraz je vedno bolj in bolj pritiskal, zato smo se odločili, da poiščemo zavetje v baru. Na žalost smo bili velika skupina in prostih mest v barih ni bilo dovolj, zato smo se kar nekaj časa sprehajali po Zagrebu in iskali bar, ki bi imel dovolj prostora, da bomo vsi lahko šli noter.

Okras

Meni osebno najbolj zanimivo okrasje

V baru sem se zopet podkrepčala s čajem z medom, ampak moje grlo je bilo bolj in bolj hripavo in boleče. Vedela sem, da bo glede tega še zabavno.

Okoli enajstih smo se od Zagreba poslovili in se odpeljali domov. Fantje iz mojega avta so seveda morali prej še nekaj jesti (dobro, da sem dvignila tistih 100 kun). V Ljubljani pri podjetju smo bili okoli pol enih zjutraj.

Oprema

Kar potrebuješ za Advent v Zagrebu? Vsekakor moraš priti do tja. Do Zagreba se lahko zapelješ z avtomobilom (kot smo se mi), lahko pa gre z vlakom ali avtobusom. Če boš Zagreb obiskal(a) letos, ti svetujem da se toplo oblečeš. Meni je bilo v puhovki namreč ravno prav do rahlo mrzlo.

Ko boš enkrat v Zagrebu si lahko do glavnega trga (trg Josipa Jelačića) pomagaš z aplikacijo Google Maps ali pa z navadnim zemljevidom. Če boš mesto obiskal(a) v petek, sumim, da lahko slediš le trumi ostalih ljudi in eventuelno te bodo pripeljali do trga. Lahko pa se odločiš, da uporabiš enega izmed zagrebških tramvajev. Skratka, možnosti imaš veliko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja