Vrh Svetih Treh Kraljev

Vrh Svetih Treh Kraljev

Pozdravljen(a)!

V nedeljo, 11.12.2016, sem se zaradi lovljenja žigov z mami odpravila iz Goropek proti Vrhu Svetih Treh Kraljev. Vendar pa sem tudi malo zbolela, zato prispevek objavljam šele danes.

Kratek opis Vrha svetih Treh Kraljev

Vrh Svetih Treh Kraljev leži na hribčku nad vasjo Sveti Trije Kralji nad Rovtami. Kot sem lahko sicer prebrala na internetu naj bi bil z vrha lep razgled, vendar nama vreme ni bilo naklonjeno. Med najinim obiskom naju je namreč ovila megla.

Na vrh vodi več poti, ki si jih lahko ogledaš na zgornji povezavi. Sami sva izbrali pot iz Goropek, saj je mami upala na dva žiga, in sicer prvega na Goropekah in drugega na samih Svetih Treh Kraljih.

Pot do izhodišča

Sami sva se do Goropek podali skozi Horjul do Žirov in se nato povzpeli na vas Goropeke nad Žirmi. Cesta je vseskozi asfaltirana, vendar polna zavojev in strmih vzponov (in za nazaj spustov). Cesta je poleg tega tudi razgledna in v lepem vremenu ponuja razgled na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe.

Do Žirov sicer vodi več cest, sami sva izbrale to cesto, saj je aplikacija Google Maps to pot podala kot najkrajšo (ne pa tudi kot najhitrejšo).

Planinski dom Goropeke

Goropeke so majhna vas nad naseljem Žiri, ki so sicer pomembno naselje v Poljanski dolini in Rovtarskem hribovju. Iz Žirov izhaja znamka mojih pohodnih čevljev Alpina, vendar jih pred tem izletom še nisem obiskala (vsaj ne, da bi se spomnila). Goropeke so sicer sedež podjetja Žakelj, ki se ukvarja s proizvodnjo sedežnih garnitur in drugega oblazinjenega pohištva.

Planinski dom Goropeke na žalost, po moji izkušnji, ne obratuje. Parkirišče, ki je opisano tukaj, je zagrajeno s koli in dom izgleda kot navadna hiša. Na hiši sicer še vedno visi tabla, ki oznanja, da je to dom na Goropekah, vendar drugače zadeva izgleda mrtva.

Tako sva avto pustili na odmikališču ob glavni cesti preden se cesta h Goropekam odcepi. Takoj se nama je odprl lep pogled na Blegoš, Triglav, Soriško planino in Črno prst.

Goropeke

Goropeke s Triglavom, Soriško planino in Črno prstjo v ozadju

Pot na Vrh Svetih Treh Kraljev

Kot je razvidno iz druge povezave, ki sem jo delila, pot do vrha Svetih Treh Kraljev poteka malo po poteh, malo po cesti. Pot poteka gor in dol, tako da na koncu narediš nekako 250 m višinske razlike v eno smer. Pot je tehnično lahka in nima strmih delov (vsaj meni se je tako zdelo).

Glede na prehojeno pot je primerna za pohod v vsakem letnem času in vsakem vremenu. Naju je najprej spremljajo sonce, nato sva imeli oblačno vreme, nato pa naju je malo pred ciljem zavila megla. Ko sva se napotili nazaj, je bilo vreme podobno spremenljivo. Edino, kar se ni spremenilo med celotno potjo, je bil veter. Veter naju je namreč spremljal celotno pot. Posledično je bilo dokaj mrzlo.

Koča na Vrhu Svetih Treh Kraljev

Koča stoji v gozdu, tako da razgleda od nje ni. Lahko pa od koče Vrh Svetih Treh Kraljev dosežemo v petih do desetih minutah. Vrh kot sam je razgleden, če imaš seveda večjo srečo z vremenom od mene.

Sveti trije Kralji

Okolica koče na Svetih Treh Kraljih zavita v meglo

Pred kočo so postavljene lesene klopi, kjer je poleti sigurno super sedeti – sploh če vlada visoka vročina. Sama koča je majhna; kolikor sem uspela opaziti, jo sestavlja ena sama soba, kjer stoji šank in mize.

V koči sem hitro požigosala knjigo in z mami sva se hitro odpravili nazaj. V tako gosti megli se je po tem delu Slovenije malo nelagodno sprehajati, saj nikoli ne veš, kdaj bo mimo tebe prihlačal kakšen kosmatinec.

Pot proti avtu in domov

Ko sva se vrnili h avtu, sva opazili, da je veter nad prejšnji razgled proti severu prinesel oblake, zato razgleda proti Julijskim Alpam ni bilo več. Zaradi oblakov je bilo tudi občutneje bolj mrzlo kot je bilo prej. Tako sva se usedli v avto, prižgali gretje in se počasi odpeljali domov.

Razgled se zapre

Ko sva prišli nazaj h avtu, od prejšnjega razgleda ni ostalo nič

Oprema

Za obisk Vrha Svetih Treh Kraljev ti svetujem pohodniške čevlje in palice. Vendar pa boš mogoče lahko, glede na prehojeno pot, shajal tudi s športnimi copati (supergami), ki pa naj imajo vsaj nazobčan podplat. V zimskih razmerah ti za varnejši korak svetuje tudi dereze.

V nahrbtnik ali kakšno drugačno torbo daj še nekaj tekočine; če imaš možnost, si pozimi skuhaj čas in ga daj v termo steklenico, da bo ostal topel. Pijačo (za hrano nisem prepričana) lahko kupiš tudi v domu na Vrhu Svetuih Treh Kraljev.

Če bo slučajno sijalo sonce, daj v nahrbtnik še kremo za sončenje in sončna očala. Glede na letni čas pa za vsak slučaj vzemi s seboj še kakšne rokavice in kapo ter kakšno majico za preobleči, če se močno potiš (kot se na primer jaz).

To bi bilo vse za danes. Do naslednjič!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja