Obisk Planeta kock na Gospodarskem razstavišču

Obisk Planeta kock na Gospodarskem razstavišču

Spet prav lepo pozdravljen(a)!

V soboto, 3.12.2016, sem se udeležila razstave LEGO kock na Gospodarskem razstavišču, imenovani Planet kock. Razstavo je pripravil Kockeklub, torej ljubitelji LEGO kock. Spomnim se razstave pred leti, ki je bila prav tako na Razstavišču. Predstava ni bilo vredna denarja za vstopnino. Večina prijateljev, ki so jo obiskali, mi je poročala, da imam sama več LEGO kock doma kot pa jih je bilo na razstavi. Posledično sem šla na to razstavo z mešanimi občutki. Upala sem, da ne bo izgubna mojega časa ter da bom na njej videla kaj, česar še nisem.

Zato sem se pred samo razstavo na spletni strani Gospodarskega razstavišča pozanimala, kaj lahko pričakujem. Obljubili so mi, da bom poleg piratov, Vojne Zvezd, mesta in Technica videla tudi LEGO kreacije, ki temeljijo na naših arhitekturnih znamenitostih. Tako naj bi me na razstavi počakale tudi makete Kongresnega trga v Ljubljani, Gradu Snežnik in Celjskega doma v LEGO merilu.

Na kratko, razstava ni razočarala. Med drugim je bila razstavljena tudi maketa ljubljanskega Nebotičnika, ki sicer ni bila obljubljena, podrobnosti te in drugih maket pa so bile neverjetne.

Makete slovenskih znamenitosti v LEGO merilu

Kot sem že omenila, so bile pripravljene makete Kongresnega trga v Ljubljani, Ljubljanskega Nebotičnika, Celjskega doma in Gradu Snežnik. Makete so bile razstavljene na sredini razstavnega prostora na posebni mizi.

Maketo Nebotičnika sem že videla, saj spremljam razne bloge o LEGO kockah. Poleg tega je bila objavljena tudi na forumu Kockekluba in Facebooku. Kar me je presenetilo, je bila njena velikost. Maketa je bila dober meter visoka in dodelana do potankosti. Na vrhu so se na primer minifigi veselo zabavali na pijači, pred Nebotičnikom pa je po cesti peljal avtobus Ljubljanskega potniškega prometa. Najljubša podrobnost, za katero je poskrbel avtor pa je bila opremljena trgovina Mladinske knjige. Imela je opremljena okna in napis, ki je poskrbel, da si nedvoumno vedel, da je to Mladinska knjiga.

Nato sem si ogledala maketo Kongresnega trga v Ljubljani. Pri maketi so me najprej pritegnila drevesa, ki so bila sestavljena res zanimivo. Potem pa sem začela prepoznavati druge podrobnosti. Avtor je sestavil znamenito sidro, kjer se Ljubljančani, če se dobijo na trgu, navadno dobivajo. Pred sidrom so minifigi poslušali glasbo, ki jo je izvajala ena izmed minifigic. Naprej je avtor poskrbel za prepoznavnost zgradb okoli trga, na primer zgradbe Ljubljanske univerze, Uršulinske cerkve in podobno. Seveda tudi tukaj ni manjkal avtobus mestnega prometa, tokrat dvojni s harmoniko.

 

Kongresni trg

Planet kock 2016 – Kongresni trg

 

Maketi Celjskega doma in Grada Snežnik me nista prevzeli tako zelo, kot prej omenjeni maketi, saj v živo še nisem videla resničnih stavb. Sem si pa napisala v plan, da ju čimprej obiščem, da ju lahko primerjam s slikami maket, ki sem jih naredila.

Veliki seti Vojne zvezd in Creator arhitektura

Na sosednji mizi so bile nato razstavljeni večji seti iz serije Vojne zvezd, na primer Zvezda smrti, X-Wing in TIE lovec. Meni osebno nikoli niso ti seti nikoli niso bili zelo všeč – so veliki, imajo veliko podrobnosti, kar mi je pri LEGU vedno najbolj všeč. Vendar pa mi preprosto ne potegnejo. Čeprav sem dokaj velik oboževalec Vojne zvezd, so zame “prave” LEGO kocke tiste, ki sestavljajo hiše, avtomobile, ipd..

Poleg tega so bile postavljene LEGO makete svetovnih arhitekturnih čudes, kot so Big Ben in parlament, Tower Bridge (oboje se sicer nahaja v Združenem kraljestvu), Tadj Mahal (ki se nahaja v Indiji), Stolp iz Pise in Sydneyska opera. Ti seti so mi zelo zanimivi in bi si jih želela imeti, vendar pa so, ko so sestavljeni, izredno veliki. Če bi te sete imela doma, bi potrebovala posebno sobo, kjer bi imela skladišče LEGO kock. Seveda s podtlakom in tako naprej.

Razni seti in Darth Vader na Orbitreku

Ko sem si ogledala osrednji dve mizi, sem se z mami postavila v vrsto za ogled preostale razstave. Takoj na začetku me je presenetilo stojalo za knjige, ki je moja najljubša stvaritev na razstavi Planet kock. Najprej sem sicer mislila, da so med obema stojaloma prave knjige, nato pa sem opazila, da so knjige prav tako sestavljene iz LEGO kock.

Stojalo za knjige

Planet kock 2016 – Stojalo za knjige

Malo naprej od tega stojala za knjige se je nahajal Darth Vader, ki je pridno telovadil. Sledile pa so mu razno razne panorame; od vikinškega drakarja, do kmetije, kjer so gojili buče, sončnice in koruzo. Vmes so bile predstavljene tudi panorame: Mongolije, Kitajske, prizor iz druge svetovne vojne, prizor iz Tisoč in ene noči (bolj natančno iz zgodbe o Aladinu) in slika iz planeta Tatooine (Vojna Zvezd Epizoda II – Napad klonov). Panorame so bile izredno zanimive, vendar name je čakal moj del.

Na razstavi Planet kock ni manjkalo niti mini mesto

Seveda sem najbolj pričakovala, kaj bo razstavljeno v sekciji mesta. LEGO City je namreč moja najljubša serija (poleg Creatorja – samo del s hišami in Experta). Panorama mesta ni razočarala. Samo jedro so sestavljale modularne hiše (LEGO hiše z natančnimi navodili, kaj se sme in kaj ne), okoli mesta je tekla cesta in dva vlaka – eden malo hitreje, drugi počasneje.

Mene so sprva najbolj pritegnile modularne hiše, vendar pa sem po podrobnejšem opazovanju bolj navdušena nad tem, kako so bila sestavljena drevesa. Nekatera izmed dreves so bila namreč narejena, tako da so imela jesenske barve in ne samo zelene barve, kar je sicer najbolj običajno. Na žalost mi fotografije mesta zaradi neznanja in slabe svetlobe niso najbolje uspele in jih zato ne morem dodati. Sem pa kor naslovno fotografijo dodala naslednjo panoramo, ki sem jo sama poimenovala Disneyland, ker je vsebovala letošnji set Disneyevega gradu (sicer modeliranega po bavarskem gradu Neuschwannstein).

LEGO jadrnica in nesestavljen set

Naprej od mesta sem si nato ogledala še bitko med pirati na eni strani ter angleško mornarico in domorodci na drugi. Eno izmed obžalovanj, ki jih imam pri zbirateljstvu LEGO kock, je to, da si nikoli nisem zaželela jadrnice. Ko sem bila manjša, me niso zanimale, sedaj pa se mi zdijo rahlo kičaste. Seveda pa so bile razstavljene jadrnice iz obdobja, ki so mi še vedno všeč – torej iz tistega, iz katerega bi želela jadrnico imeti.

Med sestavljenimi domorodskimi seti pa sem opazila edini set, ki vem, da sem ga enkrat dobila in ga imam, vendar pa je nesestavljen. Če se pravilno spomnim, za njegovo sestavljanje nisem imela vseh LEGO kock. Ne vem, kaj se je zgodilo z njimi, vendar mi manjkajo. Upam, da bom sedaj, ko imamo v Ljubljani LEGO Store lahko manjkajoče kocke dokupila in ga ponovno sestavila.

LEGO Technic

Technic ni bil nikoli moja priljubljena serija, vendar pa sem si jo vseeno ogledala. Najbolj mi je bil všeč goseničar pa tudi to, da so iz njega sestavili polno naprav, ki so med drugim tudi metale žogo na koš in bile pri tem v glavnem uspešne.

Goseničar

Planet kock 2016 – Goseničar

Tudi kamion za prevod hlodov je bil v redu, pogrešala pa sem Unimoga, ki je bil kot Technic set pred leti izdan, vendar ga nisem kupila.

To bi bilo z moje strani za Planet kock 2016 vse.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja