Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Pozdravljen(a)!

Četrti dan sem preživela v Puertu de la Cruz, kjer sem najprej obiskala znameniti Loro Parque, nato pa še botanični vrt.

Loro Parque

Obisk zabaviščnega parka Loro Parque mi je predlagala moja prijateljica Polona, ki mi je tudi pokazala slike iz njenega zadnjega obiska. Sama sicer sprva nisem bila navdušena, ker mi orke nekako ne potegnejo. Nato pa sem izvedela, da imajo poleg kitov ubijalcev tudi druge živali in so nekakšen živalski vrt. Seveda sem si karto kupila v predprodaji in to premium karto, ki je vsebovala tudi t.i. “Discovery tour” in kosilo.

Roža v Loro Parque

Ena izmed zanimivih vrst rož v Loro Parque; včasih jo najdemo tudi naših cvetličarnah

Prijava za voden ogled

Dodatno plačilo je bilo vredno denarja, saj sem na ogledu izvedela polno zanimivih stvari, poleg tega pa sem imela še bližnje srečanje z orko. Ampak lepo po vrsti. Glede na to, da sem karto že imela, sem se takoj smela postaviti v vrsto za vstop v park.

Zaradi premium karte so me takoj poslali na zbirališče za omejen ogled. Gospe so me tam sprejele in mi povedale, da imam do ture še slabe pol ure in da naj park začnem sama raziskovati, vendar naj se držim stran od določenih točk, saj jih bomo pogledali skupaj.

Akvarij in kletke s tropskimi pticami

Tako sem se znašla v tunelu, ki je speljan pod akvarijem, mimo tebe pa plavajo različne ribe (tudi morski psi med njimi). Čeprav nisem ravno ljubiteljica akvarijev, me je sprehod pod ribami prevzel. Loro Parque najverjetneje ni edini park oziroma zoološki vrt, kjer to imajo, je pa moj prvi.

Po ogledu akvarija sem s ogledala še kletke s tropskimi ptiči, ki so bili v dovoljenih točkah. Večina teh ptičev so bili pripadniki nadvrste kakadujev različnih barv in podobnih velikost ter glasnosti. Videla pa sem tudi McCawa (to je Blu iz risanke Rio), kar me je presenetilo, saj je vrsta ogrožena, več o tem pa pozneje.

Voden ogled

Ko sem si ptiče ogledala, sem se podvizala na zbirno mesto, kjer si je vodička Yvonne kar malo oddahnila, ko me je lahko pokljukala.

Zdaj smo začeli z ogledom in prva točka so bili aligatorji (ameriški). Pri njih me je predvsem presenetilo, da so v kletki z njimi tudi želve in ribe. Vodička me je iz mojih misli v istem trenutku potegnila s pojasnilom, da jih hranijo dovolj in aligatorji posledično želv in rib ne vidijo kot hrano. Drugega pri aligatorjih ni bilo zanimivega, saj so si vzeli kratko siesto. Kar nekaj ljudi je namreč Yvonne vprašalo, če so sploh živi.

Animal Embassy

Nadaljevali smo v delu parka, kjer park kaže, kako ravnajo z živalmi v upanju, da se bodo izkazali kot popolnoma tresparentne.

Tukaj sem nato videla, kako ptiče, ki se v parku izvalijo, hranijo in jim pomagajo odrasti. Tukaj sem tudi dobila odgovor, kako to, da ima park Spix McCaw-je v kletkah. So del iniciative, povezane z brazilsko vlado, ki se bori proti izumrtju vrste. Ko so začeli z iniciativo, je bilo na svetu okoli 17 ptic – sedaj jih je okoli 110. Dobri rezultati glede na to, da iniciativa traja dobrih pet let.

Gorilji samski brlog

Nato so nam razkazali ozadje ograde za gorile in nam pojasnili, zakaj v parku ni nobene gorilje samice. Razlog za ta “samski brlog”, kot ga je vodička šaljivo poimenovala, je v tem, da se gorile, ko začnejo spolno zoreti, začnejo boriti za prevlado in samci, ki so premagani, morajo zapustiti skupino.

Zato je bilo po svetu veliko samskih moških goril osamljenih v kletkah med šimpanzi in podobno, dokler se niso v Loro Parque spomnili, da naredijo samski brlog. Gorile so namreč kot ostali primati naravnane h življenju v skupini, zato so srečnejše med svojimi.

Nato nam je vodička razložila tudi, kako jih hranijo in prehranjujejo se precej dobro; jedo od sadja in zelenjave, jogurta, meda, kosmičev in piškotov. Nekatere izmed moških udeležencev ture je vodička celo povabila v samski brlog, saj imajo trenutno 2 prosti mesti.

Pingvini

Nadaljevali smo med pingvini, kjer nam je Yvonne razložila, da so kraljevske pingvine dobili iz “odpadkov”. Ko so se namreč kraljevi pingvini po gnezdenju odpravili na potovanju, so nekatera jajca pustili v gnezdih. Biologi z naročilom Loro Parqua so šli v gnezda, kjer so našli 107 zapuščenih jajc in jih v prvem razredu pripeljali na Tenerife. 70 izmed jajc se je uspešno izvalilo, prvi izmed njih na letalu.

Pingvini

Kraljevi pingvini v svojem elementu

Sedaj ti kraljevi pingvini prebivajo v posebni zgradbi, kjer imajo na voljo 600.000 L 12 °C vode, ki se trikrat v eni uri prefiltrira v ogromni kleti kompleksa. Za čiščenje vode ne uporabljajo kemikalij, le peščene filtre, kisik (O2) in ozon (O3). Ker so pingvini navajeni živeti v neonesnaženem zraku, jim tudi dovedeni zrak prefiltrirajo. Hranijo jih vsake tri ure z ribami, če pa nekatere izmed rib ostanejo nepojedene, jih odstranijo.

Mormon

Islandski mormon, ki je želel z enem od mojih sosedov

Ocean ork

Za konec smo obiskali še poslopje pod bazenom za orke in jih skozi majhna okna opazovali. Med razlago, kako je Loro Parque dobil vsako izmed ork, pa nas je prišla preverit še glavna orka.

Ko je ta ogromna žival pritisnila svoje, za svojo velikost, majhno oko na okno samo 20 cm od mene, sem popolnoma spremenila svoje mnenje o orkah. Ko mi je nato še parkrat pomežiknila, kot da bi hotela reči: “Daj mi priložnost, da te osupnem,” pa sem bila popolnoma prevzeta. Komaj sem čakala, da se predstava začne; moram pa priznati, da je h temu pripomogla tudi Yvonne, ki je razlagala, kako veliko časa se trenerji ukvarjajo z orkami.

Ko smo prišli izpod bazena, je bilo do predstave z orkami še slabe pol ure in usedla sem se na posebej rezervirana mesta (premium tour). Usedla sem se v t.i. “splash zone” torej predel, ker sem lahko pričakovala, da bom mokra. To, da bom mogoče mokra, me sprva sploh ni skrbelo. Ko pa so začeli kazati filme, sem z nelagodjem čakala začetek, dokler se nisem spomnila, da sta tako kamera kot tudi fotoaparat vodoodporna. Potem sem samo še čakala.

Orka

Med predstavo se je orka pripeljala tudi na kopno – za to je bila nagrajena s celim vedrom rib

Predstava ork je bil spektakularna, sploh od začetka, ko nisem bila pozorna na geste trenerjev. Ko sem nato opazila, kako orkam signalizirajo z rokami in piščalmi pa me je obšla misel, kaj vse so živali pripravljene narediti za hrano. Čeprav sem se vseskozi spominjala Yvonninih besed, da so orke igrive po naravi in morajo nekaj početi, saj jim je drugače dolgčas. Mogoče res, vsekakor so triki, ki jih izvajajo, osupljivi, tako izvedba kot njihova preciznost.

Predstava delfinov

Ko sem stopila iz predstave ork, sem opazila, da se poleg polnijo sedeži za predstavo z delfini, zato sem se takoj odpravila tja. Na predstavo sem morala malo počakati, vendar je bilo vredno.

Predstavo so sicer odprle are in en Spix McCaw, ki so nas nekajkrat preletele, nato pa so prišli na vrsto delfini. Ti so, po moji oceni, pametnejši od ork ali pa že dalj časa trenirajo, saj so pokazali kar nekaj trikov, ki jih orke niso. Res pa je, da njihovi triki niso bili tako impresivni, saj so toliko manjši tudi od najmanjše orke. Vsekakor pa je bila predstava vredna ogleda.

Preostanek vrta

Po tej turi sem si privoščila kosilo (sicer ni bilo omembe vredno). Po kosilu sem si ogledala še preostale točke, prevzeli sta me dve. Ena je bila jaguar, ki sicer ni želel pozirati, zato mi slike niso dobro uspele. Druga pa je bila surikat, ki je iz užaljenosti prav rad poziral. Slednji tudi krasi predstavno sliko tega prispevka. Še zmeraj ne morem verjeti, da je pogledal direktno vame.

Loro Parque je vreden ogleda, čas v njem pa kar leti. Moram pa poudariti še to, da Loro Parque ni samo živalski vrt, ampak tudi botanični vrt. Slednje je Loro Parque kot posledica, da ima toliko eksotičnih živalskih vrst, ki jim želijo pričarati dom. Vsekakor so tudi rastline v parku vredne ogled. Imajo predvsem veliko palm, najdejo pa se tudi druge rastlinske vrste.

Botanični vrt

Po ogledu Loro Parque sem si na hitro ogledala še botanični vrt v Puerto de la Cruz. Na hitro, zato ker se zapira ob 18.00, v Loro Parque pa sem zaključila ob 17.00. Botanični vrt kot tak je začel delovati 1792. leta, kot park za prehod. V njem so namreč posadili vrste, ki jih je španski dvor želel uvoziti v Španijo, z namenom aklimatizacije. V nadaljnih letih so nato postali pravi botanični vrt in tudi začeli zasajati drevesne vrste po skupinah, ki so vidne tudi danes. Trenutno obsega 20.000 m, imajo pa načrt, da ga povečajo za dodatnih 40.000 m . Zanima me, kako bo videti, ko bo večji – trenutno je namreč malo natlačen.

Ginko

Najbolj me je v parku razveselil stari znanec ginko. Doma imam v loncih dva ginka (naj bi bila moški in ženska). Rada pa grem pogledati tudi tistega v Arboretum Volčji potok, kjer se je ljubezen tudi začela. Za razliko od ginka v Volčjem potoku, je ta nižji, vendar bolj razvejan. V glavnem je drugačen. Moja dva sta pa tako ali tako še mladiča.

Preostala drevesa

Ko sem starega kolega pozdravila, sem nadaljevala še na ogled banan in avokada. Drevo, na katerem raste avokado, je bil zame nekaj novega; banano pa sem videla že v Palmetumu in to rdeče barve. Poleg tega sem v botaničnem vrtu videla še najobsežnejše drevo v svojem življenju – enega izmed fikusov. Ta je imel tudi zunanje korenine, za katere sem sicer že slišala, nisem pa jih še videla v živo.

Fiku

Fikus z zunanjimi koreninami v botaničnem vrtu

Drugače pa je botanični vrt poln še evkaliptov, palm in raznih grmov. Poleg tega ima strateško postavljene klopce za razmišljanje in žal mi je bilo, da sem imela zanj le uro časa. Ta botanični vrt je popolno nasprotje Loro Parqua – če se tam vedno nekaj dogaja, je tukaj mir in tišina. Toda ob pet do šestih sem se pobrala iz vrta, da me ne bi vanj zaklenili in se napotila nazaj na južni del otoka.

Evkalipt

Evkalipt v botaničnem vrtu

Ko sem končno stopila iz avta na južni strani otoka, sem bila olajšana. Cel dan sem namreč preživela na severu, polnem oblačnosti in z malo vetra, kar je posledično pomenilo vročino. Na južnem delu imamo skozi sonce in veter, ampak vroče ni tako kot je na severni strani.

Potrebščine

Prevoz

Kaj boš torej potreboval za obisk Puerto de la Cruza. Do njega lahko skoraj brez problemov prideš z javnim prevozom. V Loro Parque se lahko podaš tudi z eno izmed tur, ki pobirajo turiste po hotelih in apartmajih. Od Loro Parque do botaničnega vrta je nekako 4 km; lahko se odpraviš peš ali lažje in hitreje z avtom oziroma avtobusom.

Vstopnice

Vstopnico za Loro Parque si lahko kupiš vnaprej na njihovi spletni strani in preskočiš vrsto. Kar se tiče botaničnega vrta, vrste ni bilo, poleg tega sem se šele dan pred obiskom Puerto de la Cruza izvedla zanj. Ko si enkrat tam, pa potrebuješ noge, svetujem tudi nekaj prigrizkov in pijače – oboje je v Loro Parque drago.

Zaenkrat lep pozdrav iz južnega dela Tenerife.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja