Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Zopet pozdravljen(a)!

Skoraj je končan moj drugi dan na Tenerife. Trenutno v hostlu pišem ta prispevek in hecam lokalnega mačkona, da bi se prišel crkljati. Prvo mi dovolj dobro uspeva, drugo sploh ne; najverjetneje si je zapomnil, da sem mu za zajtrk ponudila le sir in jogurt, ki ga ni sprejel.

Santa Cruz de Tenerife

Današnji dan je minil v slogu obiska mesta Santa Cruz de Tenerife oziroma Svetega Križa, kjer so konkvistadorji zasadili prvi križ na Tenerife preden so si ga uspeli podrediti. Mesto je sicer največje na Kanarskih otokih z okoli 200.000 prebivalci; na pogled pa izgleda kot prava betonska džungla.

Palmetum

V svojem Lonely Planet vodiču sem prebrala, da se v Santa Cruzu nahaja botanični vrt, ki je zrasel na smetišču. Resno, nahaja se na bivšem smetišču in v njem se to le na dveh mestih resno zavoha. RCERO Barje ima še dolgo pot, vendar upam, da mu bo uspelo. Golf je le prvi korak na tej dolgi poti.

Kakorkoli, botanični vrt Palmetum (čeprav sami sebe ne imenujejo “botanični vrt”) je svojevrstna izkušnja za ljudi, ki imajo radi rastline, še posebej, če so ljubitelji palm. V njem namreč raste, bojda, največja zbirka palm na svetu – sama jih niti nisem poskušala prešteti. Kar je mene pri njem najbolje pritegnilo, je bilo dejstvo, da skoraj nisem srečala človeka med svojim sprehodom po vrtu. Nisem ravno hodila hitro in sem dobro uro presedela na razgledni točki nad mestom Santa Cruz in se sproščala.

Voden ogled

Tokrat nisem ničesar rezervirala v naprej. (Prijateljica Kristina bi bila na sploh ponosna name, če bi vedela, kako sem preživela današnji dan in kako sem do mesta prišla). Poleg vstopnice imaš možnost, da kupiš tudi zemljevid z vodenim ogledom. Sama sem ga kupila in izvedela polno novih, če ne ravno življenjsko nujnih, informacij. Na primer, da sedaj na Tenerifu deževni gozd pokriva le še 6 % prvotne površine. Ali pa ta, da kokosove palme rastejo postrani z namenom, da svoje orehe spustijo v morje ter se tako razširijo tudi na druge otoke, kamor jih zanesejo morski tokovi.

Voden ogled te vodi mimo 21 znamenitosti, od palm do mangrov. Ponuja pa tudi lepe razglede na Atlantski ocean ter hladne in tihe kotičke, kamor se lahko v miru usedeš in razmišljaš, počivaš, ali kar ti pač pade na pamet. Seveda pa to ne pomeni, da smeš hoditi izven poti ali da smeš uničevati rastline.

Castillo de San Juan Bautista

Grad sv. Janeza Krstnika

Pogled na grad svetega Janeza Krstnika

Naprej me je pot vodila mimo gradu svetega Janeza Krstnika (Castillo de San Juan Bautista). Grad spominja na vlogo, ki so ga Kanarski otoki odigrali v čezatlantski trgovini s afriškimi sužnji ter na dejstvo, da tudi veliki Horatio Nelson ni bil nepremagljiv. Mogoče je včasih res veljal za grad, vendar je za današnje standarde precej majhen. Vajeni smo namreč večjih gradov (tudi Ljubljanski Grad je na primer občutno večji od njega).

Auditorio

Takoj za gradom pa se nahaja tenerifski avditorij: Auditorio. Sama struktura po obliki spominja na opero v avstralskem mestu Sydney. Glede na slike opere “dol-spodaj” bi temu seveda pritrdila, res pa je, da je v živo še nisem imela priložnosti videti, tako da lahko da se drugi motijo. Je pa ta avditorij zares impozantna stavba prikrita s koščki belih ploščic, ki poskrbijo, da se na direktni sončni svetlobi celotna stavba sveti.

Tenerifski avditorij

Tenerifski avditorij spominja na opero v avstralskem mestu Sydney

Školjkasta oblika naj bi avditoriju dala posebne avdio zmožnosti. Malo pa me je zmotilo, da so meščani dovolili, da jo je načel zob časa in tako keramika na mestih odpada.

Mercado de Nuestra Senora de Africa

Kakšnih 10 minut hoje od avditorija se nahaja mestna tržnica Mercado de Nuestra Senora de Africa: lepa pokrita tržnica (mene je seveda fasciniral obok skozi katerega prideš v samo pokrito tržnico), ki ponuja rezano cvetje in rože v lončnicah, meso, delikateso ter sadje in zelenjavo.

Sama sem si tukaj privoščila kosilo. Z eno izmed prodajalk delikatese se mi je, čeprav ne govorim več kot 10 španskih besed, uspelo domenit za sendvič s tenerifskim sirom in šunko. Nato sem se pri drugi zmenila za tenerifski mango in kanarsko papajo. Moram priznati, da je bil mango veliko boljši, kot ga lahko kupiš v lokalnem Lidl (ja, na Tenerife je vsaj 10 Lidlov, oglašujejo se na južnem letališču – eden izmed njih je na avtocestnem izvozu iz T-1-  Autopista Sur – pri kraju San Isidro, ki ga jaz uporabljam, da pridem do svojega hostla), papaja pa je bila približno enaka – iz česar sledi, da papajo lahko kupujem v Lidlu, mango pač ne.

Museo de la Naturaleza y el Hombre

Pri severnem izhodu iz tržnice je takoj čez cesto TEA oziroma muzej umetnosti (Tenerife Espacio de las Artes), ki sem ga preskočila, čeprav me je klical Rodin, ki ga imajo bojda razstavljenega v njem. Poleg tega imajo obsežno zbirko nadrealizma, ki pa me preprosto ni potegnila.

Ustavila sem se v bližnjem Muzeju zgodovine in človeka (Museo de la Naturaleza y el Hombre), kjer je zbirka eksponatov zelo zanimiva. Razstavljajo eksponate povezane z naravo na Tenerife. Na primer kam prinese veter saharski pesek, kje se pojavljajo mokri oblaki in od kod pridejo. Predstavijo tudi kakšni ekosistemi na Tenerife obstajajo in kje se pojavljajo, s tem pa so povezani tudi eksponati flore in favne na otoku (oziroma v nekaterih primerih na vseh otokih).

Muzej ima določen del posvečen tudi geologiji (navsezadnje je Teide vulkan) in arheologiji, ki ponazarja prvotne prebivalce Tenerifa pred zavojevanjem konkvistadorjev. V muzeju sem resnično obžalovala, da ne govorim špansko, saj je bilo le malo napisov prevedenih v angleščino. Edina svetla stran tega je bila, da so Vikingi v preobleki Normanov 1066. leta premagali zadnjega anglo-saksonskega kralja in tako prisilili angleški dvor, da je nekako do Vojne vrtnic govoril francosko ter s tem vnesel v angleščino ogromno romanskih besed, ki so v angleščini posledično podobne španskim. Vseeno sem razumela samo približno polovico napisov, za kar mi je kar škoda, ker je sam muzej res predstavljen zanimivo.

Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Senora de la Concepcion

Pri vhodu / izhodu iz muzeja čez kanal Barranco de Santos pelje lep most, ki je bil trenutno sicer viadukt, saj v kanalu ni bilo vode, direktno do cerkve brezmadežnega spočetja (Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Senora de La Concepcion), kjer hranijo tisti že prej omenjeni križ, ki je dal mestu ime.

Noter sicer nisem mogla, ker je bila cerkev zaprta, torej križa nisem videla. Sem se pa nagledala zunanjosti, kjer arhitektura kaže baročne in toskanske vplive, balkoni in drugi leseni deli pa so narejeni iz kanarske cedre. Je pa tudi edina cerkev na kanarskih otokih, ki ima 5 ladij, kar mora biti samo po sebi zanimivo.

Plaza Espana

Naravnost naprej od omenjene cerkve se nahaja Španski trg (Plaza Espana), kjer je glavna atrakcija sicer nizka vendar po obsegu ogromna vodna fontana.

Španski trg

Vodna fontana na Španskem trgu

Na zahodni strani trga (orientacijsko slabši: to je stran od morja) se nahaja turistični urad. Pod trgom pa se na ogled postavljeni originalni zidovi grada Castillo de San Cristobal in top Tiger (Canon Tigre). Le-ta top naj bi prej omenjenemu admiralu Nelsonu prestrelil desno roko, ki so mu jo morali posledično odrezati. Na žalost je bil dostop do Tigra zaradi “pozne” nedeljske ure zaprt, tako da si si ga nisem mogla ogledati. Sem pa v senci ob fontani spočila svoja stopala preden sem nadaljevala peč pohod nazaj proti avtu, ki sem ga pustila parkiranega ob Palmetumu na začetku Santa Cruza.

Potrebščine

Prevoz

Kaj torej potrebuješ, če si želiš ogledati Santa Cruz de Tenerife? Če nisi tukaj situiran avto, taksi (bojda zelo draga opcija na Tenerife, sploh glede na trenutne cene goriva) ali bus, da te pripelje do mesta.

Zemljevid

Nato pa zemljevid, da se znajdeš po samem mestu. Meni je super služil zemljevid v Lonely Planetu, vendar si lahko brez večjih problemov pomagaš tudi z Google maps. Če pa si situiran v Santa Cruzu pa tramvaj, avtobus, noge, da prideš v center mesta in si ga nato ogledaš.

To bi bilo zaenkrat za nedeljo vse. Želim ti uspešen delovni teden.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja